Rietanalyse

Kwaliteit van riet

De kwaliteit van riet is door middel van laboratoriumanalyses vast te stellen. In 2016 heeft de vakfederatie rietdekkers een rapport uitgebracht over de methode voor onderzoek naar rietkwaliteit. De opname en afgifte van regenwater door het riet is een belangrijke factor voor de duurzaamheid van riet. Deze kan met een aantal meetbare parameters bepaald worden. NutrilabAgro heeft ruime ervaring in het analyseren van riet.

Het aanvragen van een rietanalyse kan via ons aanvraagformulier riet.

Analyse van riet

De kwaliteit van riet wordt bepaald door een aantal factoren.

Het zoutgehalte. Het zoutgehalte heeft een gradiënt in de stengel. Het zoutgehalte in één stengeldeel zegt niet veel over de kwaliteit van het riet. Het is beter om in drie stengeldelen het zoutgehalte te bepalen. De stengeldelen 0-6 cm, 6-12 cm en 50-56 cm zijn van belang voor het gradiënt. In ieder stengeldeel wordt het zoutgehalte in tweevoud gemeten.

De snijhoogte van het riet. Het hemicellulose en lignine gehalte hebben tevens een gradiënt in de stengel. Riet van een goede kwaliteit bevat een hoog lignine en laag hemicellulose gehalte onderin de stengel. Wanneer in drie stengeldelen deze analyses uitgevoerd worden, geeft dit tevens informatie over de goede snijhoogte van het riet.

De wateropname en -afgifte van het riet. Hoe minder vocht het riet opneemt, hoe sneller het vocht weer wordt afgestaan aan de omgeving. Dit is van groot belang voor de duurzaamheid van het riet.

De lengte/breedte verhouding van het riet. Grover riet kan meer ‘ademen’, waardoor het sneller droog is en minder snel dichtslaat. De dikte van het riet heeft invloed op de duurzaamheid van het riet.

Riet

Analysepakketten voor riet

Nutrilab kent diverse analysepakketten voor riet. Pakket 1 is een enkel het zoutgehalte. Pakket 2 heeft naast het zoutgehalte tevens het lignine, hemicellulose, cellulose gehalte en de C/N verhouding . Pakket 3 bevat naast de voorgaande analyses ook de wateropname en waterafgifte van het riet. Analysepakket 4 bevat tevens de lengte/breedte verhouding, vuil analyse, visuele beoordeling met foto’s en conclusie op basis van de bovenstaande informatie.

Tabel met analyses in riet om de rietkwaliteit te bepalen

Pakket

Zout

Lignine, Hemicellulose en Cellulose, C/N

Wateropname en waterafgifte

Lengte/breedte verhouding, vuil en visuele beoordeling

Stengel delen (cm)

Benodigd voor onderzoek

1

X

 

 

 

0-6, 6-12, 50-56

Hele bos

2

X

X

 

 

0-6, 6-12, 50-56

Hele bos

3

X

X

X

 

0-6, 6-12, 50-56

Hele bos

4

X

X

X

X

0-6, 6-12, 50-56

Hele bos

Rapportage

De waarden worden standaard gerapporteerd met een referentiewaarde voor goed riet. Bij analysepakket 4 is een beschrijving van het aangeleverde riet inclusief foto’s gevoegd. Het oordeel en de conclusie zijn gebaseerd op het rapport wat is geschreven voor de vakfederatie rietdekkers.

Riet

Op zoek naar een ander onderzoek?

Staat het onderzoek dat u wilt er niet bij? Neem dan contact met ons op. Over het algemeen kunnen wij alle onderzoeken verzorgen.

Neem contact op